ניהול תזרים מזומנים

תזרים מזומנים לעסק בעיה של תזרים מזומנים היא אחת הסיבות העיקריות לקריסה של עסקים קטנים ובינוניים. מבחינה מקצועית, תזרים מזומנים הוא מונח בניהול וחשבונאות המתייחס לתנועה של כסף מיחידה עסקית אחת ואליה לאורך תקופת זמן קצובה. אותה יחידה עסקית יכולה להיות עסק שלכם

שער יציג

שער יציג או בשמו המלא שער חליפין יציג הינו בעצם המדד של השקל למול המטבעות הזרות כמו דולר, ליש"ט, יין, אירו וכד'… השער היציג בישראל מתבצע מידי יום על ידי בנק ישראל בשעה 15:30 וביום שישי בשעה 12:30. בימים שלא מתקיים מסחר במטבע חוץ (מט"ח) לא נקבע שערים יציגים חדשים.

איך מבוצעות עסקאות לפי שער יציג?

עסקאות המבוצעות במשק לפי מטבע זר מחושבות לרוב לפי השער היציג של המטבע הזר באותו יום של התשלום.

בנק ישראל קובע כיום שער יציג למטבעות הבאים: דולר (ארצות הברית), אירו, לירה שטרלינג, דולר קנדי, ין יפני, דולר אוסטרלי, כתר נורבגי, ראנד דרום אפריקאי, כתר דני, כתר שבדי, דינר ירדני, פרנק שוויצרי, לירה מצרית ולירה לבנונית.

עסקאות מכירת מטבע מבוצעות לרוב לפי השער היציג פחות מספר אגורות, זה נקרא שער מכירה, ועסקאות קניה מבוצעות לפי השער היציג פלוס מספר אגורות וזה נקרא שער קניה.

בשנים שהייתה אינפלציה גבוהה, בנק ישראל והנגיד סטנלי פישר שמרו על שער יציג קבוע.

יש אנשים פרטיים וחברות הסוחרות במט"ח על פי שער יציג. רוצה גם אתה?

שער יציג של דולר להיום

שער יציג של דולר לאותו יום בו מבוצע המסחר, כאשר מדובר על שער הדולר מדברים על שינוי גדול בכל הכלכלה העולמית, בכל המצב העולמי ובכל תנאי המחייה העולמיים , משום שמדובר במטבע החשוב ביותר בכלכלה העולמי ויותר מזה הדולר הוא המטבע המשפיע ביותר בעולם שיכול אף להורס כלכלות שלמות.
למרות זאת ההתחזקות של הדולר די נחלשה וההשפעה של שער הדולר יציג לעומת שער היורו , משום שהיורו צבא תאוצה בהיותו הכסף השולט באירופה והכסף השולט במסחר,משכורות ובנקים באירופה.

הרבה מאוד אנשים שסוחרים בדולר ומשתמשים בו רבות למסחר, תעשייה וכדומה תולים את תקוותיהם בעשר הדולר ובמצבו ולכן עוקבים אחריו בדריכות רבה ומחכים כל יום למוצא פי של שער הדולר יציג לאותו היום.
לפיכך התלות הרבה של אנשים שמשתמשים בדולר ומחכים לדוגמא בישראל להצהרה היומית של בנק ישראל שמצג את שער הדולר יציג לאותו יום לציבור ומאפשר את התחזיות הרבות שניתן למצוא באינטרנט , בתוכניות טלוויזיה, בעיתוני כלכלה ומקורות נוספים של פי שער הדולר יציג ביום , שעה, שנה יכולים לחזות את נפילתו או עלייתו של הדולר.
למרות זאת במסחר הכל מושפע מהכלכלה העולמית וכך גם הדולר.

השפעה של הבנק על שער היציג של דולר

למרות מדיניות שונת של בנקים ברחבי העולם ובמובעות שונים ובהשוואה בין מטבעות הדולר למטבע היורו לדוגמא, ישנה אפשרות להשפעה מאסיבית של הבנק המרזים, לדוגמא בנק ישראל שיכולים להשפיע על מצב הדולר באמצעות אפשרויות מגוונות.
בנק ישראל לדוגמא יכול להגיע למצב שהוא משפיע על שער יציג של דולר על ידי קנייה של כמות דולרים רבה ועל כך להעלות את הדולר ולהגדיל את הערך שלו וכך בעצם מגדיל בנק ישראל את הביקוש לשקל ואת חשיבותו ביחד לדולר ולמטבעות אחרים.
כמו כן בנק ישראל או בנקים בעולם יכולים להשפיע על שער יציג של הדולר על ידי שינוי הריבית שתגרום לאנשים רבים להתעניין ברכישה או מכירה של המטבע המקומי של אותה מדינה, בהנחה שמדובר על שקל אז העלאת הריבית של הנגיד יגרום לשינוי מהותי של מטבע השקל לעומת שער הדולר יציג

כיום הדולר הינו אחד המדדים המהותיים והמשפיעים ביותר בעבור הכלכלה העולמית ופועל בהתאם לכך גם בישראל.
שער הדולר היציג הינו למעשה מדד הנקבע על פי בנק ישראל פעם ביום המיועד לאלו המבצעים עסקאות שונות העוסקות במטבע הדולר.
ניתן לראות כי חשיבותו של שער היציג של דולר הינו מהותי בעבור רבים המבצעים עסקאות נדל"ן שונות כגון רכישות או ביצוע לקיחת משכנתאות בעלות ריבית הצמודה לשער הדולר, או אלו העוסקים בעסקאות בינלאומיות המבוססות על הדולר וכמובן אלו העוסקים במט"ח.
שער היציג של דולר מראה את ערכו של הדולר בממוצע לעומת השקלים בזמן נתון כאשר למעשה הינו משתנה לכל אורך שעות היום.

שער היציג של דולר בנדל"ן

בעסקאות מכר רבות חל מעין משא ומתן במהלך הסכם אשר נקבע לפי דולרים.
שער היציג של דולר יכול להשפיע על עסקאות מכר מקרקעין באופן כזה בו לעיתים מתקיים פער ממשי של עשרות אלפי שקלים בפועל.
בהסכמי מכר רבים נהוג לקבוע כי התשלום יהיה בהתאם לקביעת הבנק אודות שער היציג של הדולר הנוכחי, משום שמדובר לרוב בתשלומים הנקבעים בזמנים שונים כמו בעת חתימת החוזה, בעת רישום הערת האזהרה ובעת העברת הנכס, עלולים להיגרם פערים משמעותיים בערכו של הדולר בעת חתימת הסכם המכר ועד להעברת הנכס לידי הקונה.
במקרה של עסקת מכר שכזו מומלץ לקבוע את שער היציג של דולר הנוכחי ולהצמידו להסכם בערכים שקליים וכך התשלומים יהיו קבועים לכל אורך ההסכם ללא תנודות.

שער היציג של דולר בעסקאות

בנק ישראל האוסף דגימות מדי יום בשעות קבועות על ידי בנקים מובילים בשוק הישראלי, מכריז בשעה 15:15 מדי יום אודות שער היציג של הדולר.
כאשר לקוח פונה לבנק ישראלי בכדי לבצע עסקה הקשורה במטבע חוץ הבנק מחויב לדווח לו אודות שערו של המטבע.
העסקאות הנפוצות ביותר מבוססות אודות שער הדולר היציג וכאמור מתבצעות לפי מטבע הדולר בשל חוזקו כמטבע בינלאומי אך ניתן לראות כי קיימות תנודות של השער במהלך כל שעות היום כשלעיתים מדובר בתנודות חדות המסכנות את ביצוע העסקאות.
כיום שער היציג של דולר למרות תנודותיו הרבות הינו עדיין השער החזק ביותר בעבור הכלכלה העולמית ומקביל לשערו של היורו אשר ישנם כלכלנים המנבאים את התחזקותו העתידית האפשרית של מטבע היורו מעבר לשער הדולר.

מודעות: