איגרת חוב היא נייר ערך שמהווה התחייבות לתשלום, וניתן לקבל אותה לא רק מתאגיד או חברה אלא גם מהמדינה. הדבר הראשון שעולה לראש הוא שאיגרת חוב כזו הרבה יותר בטוחה אך גם על זה נדבר במאמר זה ונדגיש את הסיכונים. מאיפה מקבלים אותה ומה סוגיה השונים? זה הזמן לברר.
מהן איגרות חוב ממשלתיות?
איגרות חוב ממשלתיות מונפקות באופן שוטף במשך כל השנה כאשר הדרישה היא של משרד האוצר שמנהל לכולנו את הכסף, זאת על פי מדיניות בנק ישראל. כל איגרת חוב נושאת תנאי מסגרת, כאשר אלו נקבעים בתקנות מלווה המדינה. הוא למעשה זה שקובע את מועד פדיון איגרת החוב, סוג הריבית ועוד פרטים חשובים נוספים. האיגרות דומות מאוד זו לזו מלבד שני הבדלים עיקריים שמאפיינים כל אחת בנפרד: אופן ההצמדה וסוג הריבית שיכולה להשתנות.
אלו סוגי איגרות חוב ממשלתיות קיימות?
- אם תחום זה של פיננסים מבלבל אתכם עכשיו תבינו יותר כיוון שהמילים הצמדה וריבית עלולות לבלבל. איגרות חוב ממשלתיות צמודות מדד הן כלי השקעה ייחודי שכמעט ולא קיים במדינות אחרות, והוא נועד להגן על המשקיעים מפני שינויי מחירים אגרסיביים.
- איגרת חוב זו הינה איגרת מאוד אטרקטיבית כאשר צפויה רמת אינפלציה גבוהה. הסיבה לכך היא שהאיגרת הזו מקנה הגנה כמעט מלאה מפני האינפלציה. איגרת חוב זו נקראת גליל והיא יכולה להיות מונפקת לתקופה של 20 שנים, כאשר הריבית משולמת כל שנה.
- איגרת חוב ממשלתית לא צמודה היא איגרת חוב אטרקטיבית כאשר שיעור האינפלציה מתמתן. תשואת אפיקים זו הינה נומינלית, כזו שאינה לוקחת בחשבון פרמטרים כמו למשל האינפלציה, ולכן יש לבחור האם ההשקעה באפיק זה טובה על פי הערכה אישית לגבי שיעור האינפלציה הצפוי. טווחי ההשקעה באפיקים אלו בדרך כלל קצרים.
- איגרת חוב זו הינה נקראת גילון. היא יכולה להיות מונפקת לטווח של שנה עד עשר שנים והיא אינה צמודה לשום מדד. היא נושאת ריבית נומינלית שמשתנה על פי בנק ישראל ותשלום הריבית מתבצע אחת לרבעון..
- ישנה גם ריבית קבועה שיכולה להיות מונפקת לטווח של עשרים שנים. גובה הריבית נקבע מראש לכל משך חיי האיגרת ומשולמת אחת לשנה.